dieta a płodność, dieta przed ciążą, nowości naukowe, poczęcie
Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton donoszą, że dieta matki wpływa na skład i proporcje składników odżywczych w płynie obecnym w macicy. Odkrycie może znaleźć zastosowanie w stworzeniu zaleceń żywieniowych, wspierających najwcześniejsze etapy ciąży. Dietetyka znajduje coraz większe zastosowanie w leczeniu wspomagającym osób starających się o dziecko i walczących z niepłodnością. Jako że implantacja zarodka w macicy to jeden z krytycznych momentów, decydujących o zajściu w ciążę i wpływających na jej dalszy przebieg, stale poszukuje się sposobów wspomagających ten proces.
Badanie wykonane pod kierunkiem dr Alexandry Kermack dowiodło, że stężenia aminokwasów w płynie obecnym w macicy nieciężarnych kobiet zależały od sposobu ich odżywiania. Pod lupę wzięto aminokwasy, spełniające najważniejsze funkcje, takie jak budowanie białek dostarczających energii, czy działanie antyoksydacyjne. U pań będących na niezdrowej diecie, stężenia tych substancji były zaburzone. Jest to pierwszy naukowy dowód na to, że produkty spożywane przez kobiety mogą mieć bezpośredni, negatywny wpływ na warunki panujące w macicy, a tym samym na rozwój bardzo wczesnej ciąży.
Jako że pierwsze dni i tygodnie rozwoju zarodkowego są krytyczne i decydują o całym przyszłym życiu i zdrowiu człowieka, wnioski badaczy są obiecującym punktem wyjścia dla dalszych analiz i opracowania zaleceń żywieniowych dla przyszłych mam.
Wyślij e-mail lub zadzwoń
Skontaktuj się z nami
Masz pytania? Zadzwoń
+48 32 202 36 35
Napisz wiadomość
info@ziebaclinic.pl