Jod jest mikroelementem niezbędnym dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Jest potrzebny przede wszystkim do syntezy hormonów tarczycy. Jego niedobór prowadzi do objawów związanych z niedoczynnością tego gruczołu. Obejmują one zaburzenia metabolizmu związane z nieuzasadnionym przybieraniem na wadze, ospałość, problemy z koncentracją, uczucie chłodu, suchość skóry i śluzówek, łamliwość włosów i paznokci. W skrajnych przypadkach niedobór jodu prowadzi do powstania wola.

Źródłem jodu dla człowieka są woda i pokarm. Do produktów szczególnie bogatych w ten pierwiastek, których nie powinno zabraknąć w naszej diecie, zaliczamy: ryby i owoce morza, zboża, drożdże i niektóre warzywa.

Niedobór jodu. Jakiego procentu populacji dotyczy problem?

Niedobór jodu dotyczy aż około 50% populacji europejskiej, w tym kobiet w wieku rozrodczym i kobiet w ciąży. Pomimo obowiązującej w Polsce tak zwanej profilaktyki jodowej, polegającej na dodawaniu tego pierwiastka do soli kuchennej, dzienne spożycie jodu jest często niewystarczające, zwłaszcza w okresie ciąży, kiedy zapotrzebowanie na ten mikroelement jest znacząco zwiększone. Z puli jodu, znajdującej się w organizmie mamy, korzysta także rozwijający się płód. Poza tym, zmiany funkcjonowania organizmu podczas ciąży prowadzą do zwiększenia wydalania jodu wraz z moczem.

Jod bardzo ważmy dla kobiet w ciąży!

Nawet zdrowa dieta bogata w jod, odpowiednia dla większości osób, może być niewystarczająca dla kobiety w ciąży. Dlatego zalecana jest suplementacja preparatami zawierającymi ten mikroelement, która oczywiście powinna znajdować się pod stałą kontrolą lekarza prowadzącego ciążę. Trzeba bowiem pamiętać, że nadmierne spożycie jodu przez ciężarną może być równie niebezpieczne jak jego niedobór. Kobiety w okresie ciąży i karmienia piersią powinny spożywać 250, a  kobiety w wieku rozrodczym 150 mikrogramów jodu dziennie. Według rekomendacji Polskiego Towarzystwa Tyreologcznego oraz Polskiego Towarzystwa Ginekologicznego każdego dnia wraz z suplementami diety ciężarne powinny dostarczać organizmowi 150 mikrogramów jodu.

Niedobór jodu w ciąży wiąże się z ryzykiem wystąpienia nieprawidłowości rozwoju płodu. Obejmuje to zwłaszcza rozwój psychomotoryczny, którego zaburzenia mogą przyjmować różną postać, w tym zespół nadaktywności ruchowej z zaburzeniami uwagi (ADHD) oraz w najcięższych przypadkach upośledzenie umysłowe, z kretynizmem włącznie.