co warto wiedzieć przed ciążą, dieta w ciąży, odżywianie w ciąży, witamina D
Działanie witaminy D kojarzone jest głównie z regulacją gospodarki wapniowo-fosforanowej organizmu i korzystnym wpływem na układ kostny oraz mięśniowy. Tymczasem pełni ona szereg innych ważnych funkcji. Ma wpływ na układy nerwowy, mięśniowy, odpornościowy, krążenia oraz rozrodczy. Niedobór witaminy D u kobiety w ciąży może mieć negatywny wpływ zarówno na jej zdrowie, jak i na rozwój płodu.
Najważniejsza dla prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka jest witamina D3 (cholekalcyferol) oraz powstający z niej w wyniku przekształceń metabolicznych w wątrobie hormon aktywny biologicznie – kalcytriol (dihydroksycholekalcyferol).
Witamina D jest syntezowana w skórze pod wpływem promieni słonecznych (UVB). Jej źródłem są również niektóre pokarmy. Źle zbilansowana dieta, a także warunki klimatyczne panujące w Polsce są przyczyną niedoborów witaminy D u wielu osób. U kobiet w ciąży ryzyko wystąpienia niedoboru wzrasta także ze względu na zwiększone zapotrzebowanie. Dlatego też ciężarnym naczęściej zaleca się przyjmowanie suplementów diety, zawierających witaminę D.
Naukowcy z Uniwersytetu w Southampton przeprowadzili interesujące badania dotyczące suplementacji witaminy D u kobiet w ciąży. Zebrane wyniki, opublikowane ostatnio w czasopiśmie Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism wskazują na to, że dawkowanie suplementów witaminy D nie powinno być jednakowe u wszystkich pacjentek. Analiza dowiodła, że pomimo przyjmowania tej samej dawki preparatu, nie u wszystkich pań jego działanie było tak samo efektywne. Okazuje się, że aby odpowiednio dobrać zalecaną dzienną dawkę, należy wziąć pod uwagę kilka czynników:
Wyślij e-mail lub zadzwoń
Skontaktuj się z nami
Masz pytania? Zadzwoń
+48 32 202 36 35
Napisz wiadomość
info@ziebaclinic.pl