Czy cesarskie cięcie wpływa na prawdopodobieństwo wystąpienia alergii u dziecka?

cesarskie cięcie, a alergia u dziecka

Tekst został opracowany przez dr n. med. Małgorzata Zięba

W jelitach człowieka znajduje się 10 razy więcej mikroorganizmów niż komórek w całym jego ciele. Na florę bakteryjną jelit, czyli ich mikrobiom, składa się około 1500 gatunków różnych bakterii, których łączna masa to 1,5 – 2 kg. Dokładny skład mikroflory jest charakterystyczny i unikatowy dla każdego człowieka. Ze względu na zmienność osobniczą i środowiskową nie da się ustalić modelowego wzorca gatunków i ilości poszczególnych mikroorganizmów zasiedlających przewód pokarmowy zdrowego człowieka. Wiadomo jednak na pewno, że zaburzenia równowagi w mikrobiomie jelit mogą prowadzić do wielu schorzeń, na przykład alergii, zapalenia i nowotworów jelita grubego oraz otyłości. Bakterie jelitowe odpowiadają za rozkład resztek pokarmowych, produkcję witamin, zwiększenie przyswajalności niezbędnych minerałów i elektrolitów, ochronę i odżywianie nabłonka jelitowego, a także walkę z drobnoustrojami chorobotwórczymi.

Od czego zależy skład mikroflory jelitowej?

Skład mikroflory jelitowej jest zależny od wielu czynników, wśród których jednym z najważniejszych jest dieta. Zmienia się również wraz z wiekiem – jest inny u dzieci, dorosłych i osób w podeszłym wieku. Jak donoszą naukowcy jest także zależny od sposobu przyjścia na świat. Podczas cesarskiego cięcia dziecko nie styka się z bakteriami występującymi w kanale rodnym mamy, przez co jego mikrobiom jest uboższy niż noworodka urodzonego siłami natury. Szwedzcy naukowcy z KTH Royal Institute of Technology udowodnili, że flora bakteryjna jelit dzieci, które przyszły na świat w wyniku cesarskiego cięcia jest mniej różnorodna. Zespół Andersa Anderssona zwraca szczególną uwagę na fakt znacząco zmniejszonej różnorodności w grupie Bacteroidetes, odpowiadającej za ochronę przed alergiami.

W przypadku dzieci urodzonych przez cesarskie cięcie wydaje się więc niezbędne opracowanie strategii umożliwiających bezpieczną kolonizację ich przewodu pokarmowego przez różne bakterie. Jest to niezbędne dla prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu odpornościowego, który w przeciwnym wypadku w przyszłości może nadmiernie reagować na nieszkodliwe czynniki, czego skutkiem jest alergia.