Tekst został opracowany przez dr n. med. Małgorzata Zięba

W zeszłym tygodniu opublikowaliśmy artykuł na temat szkodliwego wpływu diety bogatej w niezdrowe tłuszcze na plemniki. Wspomnieliśmy w nim także o tym, że spożywanie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych obecnych w wielu produktach spożywczych, poprawia jakość nasienia. Dziś przedstawiamy wyniki badań, które potwierdzają korzystny wpływ zdrowych kwasów tłuszczowych na kondycję plemników.

Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego postanowili sprawdzić, jak na jakość spermy wpływa spożywanie orzechów włoskich. W badaniu wzięło udział 117 mężczyzn w wieku od 21 do 25 lat.

Dlaczego orzechy są ważne w diecie?

Orzechy włoskie bogate są w zdrowe tłuszcze. Są bardzo dobrym źródłem kwasu alfa – linolenowego należącego do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych typu omega – 3. Dzienna porcja orzechów włoskich, która zmienia poziom lipidów we krwi, ale nie doprowadza do przyrostu wagi, to 75 gramów. Właśnie o taką ilość tego produktu wzbogaciła swoje posiłki na trzy miesiące połowa uczestników badania. Druga połowa miała unikać orzechów włoskich w swojej codziennej diecie. Przed wprowadzeniem zmian w żywieniu osób uczestniczących w badaniu pobrano od nich i przebadano próbki spermy. Czynności te powtórzono po trzech miesiącach od wprowadzenia żywieniowych modyfikacji. Spermę oceniono pod względem objętości, żywotności i morfologii plemników oraz występowania nieprawidłowości w DNA.

Jedzenie orzechów, a jakość plemników

Okazało się, że u mężczyzn, którzy dodali do swoich codziennych posiłków porcję orzechów włoskich, nastąpiła poprawa parametrów nasienia. Polepszyła się ruchliwość, żywotność i morfologia plemników. Rzadziej występowały wady DNA.

Nie wiadomo jeszcze, czy wzbogacenie diety w wielonienasycone kwasy tłuszczowe pomoże w walce z niepłodnością. Jednak po raz kolejny udało się udowodnić, że zbilansowana dieta jest bardzo ważna dla organizmu człowieka. Także dla jego płodności.