• dr Małgorzata Zięba
  • 10 października 2013

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) niezbędny do zapłodnienia i prawidłowego rozwoju dziecka

dieta a płodność, dieta przed ciążą, dieta w ciąży, wpływ diety na płód

Kwas dokozaheksaenowy (DHA)

Kwas dokozaheksaenowy (DHA) należy do grupy wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Jest to kwas egzogenny, co oznacza że nasz organizm nie wytwarza go sam i że musimy go dostarczać wraz z pożywieniem. Naturalnym źródłem DHA są nasiona lnu, tłuste ryby i algi morskie. Jest także dostępny w aptekach w postaci suplementów diety, znajdziemy go chociażby w tranie czy w preparatach przeznaczonych dla kobiet w ciąży. Dlaczego warto zapobiegać niedoborom tego składnika?

DHA ma szereg cennych właściwości działających korzystnie na funkcjonowanie naszego organizmu. Wspomaga pracę serca, układu krążenia i układu nerwowego, pomaga w odchudzaniu, reguluje poziom złego cholesterolu i triglicerydów we krwi.

  • Jest bardzo ważnym składnikiem diety także dla par starających się o dziecko:
  • Jest czynnikiem decydującym o męskiej płodności – jest niezbędny do powstania akrosomu, czyli struktury znajdującej się w przedniej części główki plemnika, zawierającej enzymy umożliwiające plemnikowi wniknięcie do komórki jajowej i zapłodnienie jej;
  • Jest składnikiem niezbędnym dla prawidłowego rozwoju układu nerwowego rozwijającego się płodu;
  • Zmniejsza ryzyko wystąpienia przedwczesnego porodu;

Kobiety ciężarne przyjmujące kwas dokozaheksaenowy rzadziej cierpią na depresję i stan przedrzucawkowy.

Sposób odżywiania jest jednym z ważnych czynników wpływających na płodność oraz zdrowie przyszłej mamy i malucha. Należy więc pamiętać o zdrowej i zbilansowanej diecie zawierającej substancje odżywcze szczególnie ważne przy planowaniu ciąży i w trakcie jej trwania.

Oceń post

Ostatnie wpisy

Wyślij e-mail lub zadzwoń


Skontaktuj się z nami


Masz pytania? Zadzwoń
+48 32 202 36 35

Napisz wiadomość
info@ziebaclinic.pl